Galvenie » 2011 » Augusts » 26 » Grifs. Enkura stienis. Regulēšana.
22:38
Grifs. Enkura stienis. Regulēšana.

 

   Visi ģitāras fani pētot savu ģitāru ir pamanījuši ka grifa iekšpusē ir iebūvēts regulējamais metāla stienis. Kam viņš ir domāts un kas ar viņu ir jādara mēs tagad arī parunāsim.

   Tā tad saucās viņš – Enkura stienis. Tieši ar viņa palīdzību mēs varam noregulēt grifa novirzi ja esiet nomainījuši stīgu izmēru no mazākā uz biezāku. Kā arī grifa deformācija var rasties pie pēkšņām temperatūras un mitruma izmaiņām, piemēram: transportējot ģitāru no vienas valsts uz citu, vai ziemas laikā kad dzīvokļos sākas apkures periods un gaiss istabā paliek sauss. Līdz ar to mainās arī stīgu augstums h+/-. 

   Enkura stienis izskatās apmēram šādi:

 

   Stīgu spriegums velk ģitāras grifu uz augšu. Ir skaidrs, ka spriegums uz grifu mainās atkarībā no stīgu izmēra (biezuma), tāpēc mainot stīgu izmēru (biezumu) ir nepieciešama enkura stieņa regulēšana.

   Enkura stieņa pievilkšana izsauc grifa kontrastējošo deformāciju (piemēram uz leju, kā parādīts zemāk). Enkura stienis kompense stīgu spriegumu kas velk grifu uz augšu.

   Enkura stieņi mēdz būt dažādi, piemēram parastais (single truss rod), neregulējamais enkura stienis (non-adjustable truss rod), divkāršas darbības enkura stienis (dual action truss rod), un dubultais enkura stienis.

  • Parastais enkurs – ir enkurs, kas ir parādīts attēlā. Viņu var pievilkt, tādējādi izsaucot grifa kontrastējošo deformāciju.
  • Neregulējamais enkura stienis ir iebūvēts dažās ģitārās tikai stiprinot grifu.
  • Divkāršās darbības enkura stienis viņa darbību var izmantot uz abām pusēm, ļauj liekt grifu kā uz augšu tā arī uz leju (pēc vajadzības).
  • Dubultais enkura stienis – kad grifā ir iemontēti divi stieņi. Šo enkuru lieto ģitārās ar spēcīgu spriedzi, piemēram: 5-stīgu basa ģitārai, vai 12-stīgu ģitārai.
  Tātad secinājums ir viens: enkura stienis jūsu ģitārā ir domāts grifa deformācijas novēršanai, kā arī stīgu regulēšanai (augstums virs ladām h=...).

  Strinkšķinot stīgu tā vibrē. Vislielākā stīgas vibrēšanas amplitūda pienākas uz tās viduci. Tāpēc ir tāds jēdziens kā „reljefs” vai atvieglojums. Atvieglojums ir pozitīvs vai negatīvs grifa līkums. Pozitīvs grifa līkums spēlēšanas laikā novērš stīgas kontaktu ar ladām (tarkšķēšanu).

  Zemāk skaidrojošie zīmējumi rāda ko tas nozīmē.



   Šajā piemērā enkura stienis ir pārāk vaļīgs. Līdz ar to grifa līkums un stīgu attālums līdz ladām ir liels. Tas var apgrūtināt ģitārspēli uz dažām ladām. Tāda grifa deformācija (līkums) ir nepieļaujama, un viņa ir jānovērš.



   Šīs ir piemērs kur enkura stienis ir pārāk nospriegots, un tāda grifa deformācija (līkums) saucās par negatīvo grifa līkumu. Tas nozīmē ka pat vaļīgas (nepiespiestas) stīgas aizķerot ladas tarkšķēs.



   Nēeksistē tāds jēdziens kā „ideāls ģitāras grifa līkums”. Viņš ir atkarīgs no ģitāras skaņošanas, regulēšanas, spēlēšanas stila .... Rupju grifa līkuma vērtēšanu var izdarīt piespiežot stīgu uz 1-ās ladas un uz tās kas atrodas grifa stiprināšanas vietā pie korpusa (skaties piemēru zemāk).



   Piespiežot stīgas uz šīm ladām ir jāparbauda atstarpe starp stīgām un 7-to ladu kur līkumam jābūt viss lielākam. Šīs ir kopējais piemērs kā var novērtēt ģitāras grifa deformāciju (līkumu). Ja stīga skarās pie 7-ās ladas, tas nozīmē ka jums absolūti taisns grifs vai negatīvs grifa līkums. Ja ir negatīvs grifa līkums tad enkura stienis ir jāpalaiž vaļā.

    Iegaumējiet!!! Enkura stienis jāgriež lēni un uzmanīgi, vienā reizē ne vairāk par 1/10 – 1/4 pagrieziena, atkārtoti pārbaudot grifa līkumu.     Pareizais grifa līkums ir tas pie kura jums ir ērti spēlēt ģitāru, un skaņa nāk tīra bez tarkšķiem.

    Zemāk uz fotogrāfijām parādīts enkura stieņa izvietojums uz ģitārām. Ja jūs nēesiet pārlicināti ko dariet un kā jādara, iesaku enkura stieni neaiztikt. Meklējiet profesionāli kas palīdzēs atrisināt problēmu.








Kategorija: Ģičas fičas | Skatījumu skaits: 2832 | Pievienoja: admin | Atslēgvārdi: regulesana, enkura stienis, grifs | Reitings: 5.0/1
Komentāru kopskaits: 1
0  
1 Lonitra   (03.11.2011 05:15) [Materiāls]
I love reading these articles because they're short but ifnoramtive.

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]