Galvenie » 2011 » Septembris » 6 » Ģitāras skaņas noņēmēji.
09:30
Ģitāras skaņas noņēmēji.

    Skaņas noņēmēji dalās uz divām grupām:
  1.      Ar izveidotu ekvalizāciju.
  2.      Plaša spektra skaņas noņēmēji.

   Skaņas noņēmēji ar izveidotu ekvalizāciju.


    Šie skaņas noņēmēji paredzēti konkrētu mērķu sasniegšanai – panākt jau izveidotu skaņu. Ģitāras skaņas korekcija notiek pašā skaņas noņēmējā (Pickup). Sakarā ar to nākotnē jūs nevarēsiet  ievērojami mainīt panākto rezultātu.
    Šīs klases sensori nenoņem augstās un zemās frekvences, un vidus frekvence ir kā asa rezonanse noteiktajā vietā. Šie skaņas noņēmēji atšķirās ar frekvences formu un izvietojumu.
    Sensori dalās uz divām kategorijām:
  •    Dalīta magnētiskā ķēde - kad katrai stīgai ir savs cilindra veida magnēts;
  •    Kopējais magnēts visām stīgām (līdzīgs sliedei).
  Atšķirība ir būtiska. Pirmajā variantā magnētiskais lauks nevienmērīgs. Sakarā ar to strinkšķinot stīgu un vienlaicīgi pievelkot viņu ar pirkstu, viņas skaļums mainīsies. Otrajā  variantā vienmērīgs no pirmās līdz pēdējai stīgai.

  Single-coil - skaņas noņēmējs ar vienu spoli.


     Skaņa tiek noņemta no šaura stīgas iecirkņa, un labi „lasāma”. Galvenokārt šos sensorus izmanto, spēlējot tīru skaņu, vai elementāro draivu. Mēģinot spēlēt ar jaudīgāku skaņas efektu (draivu) troksnis pieaug līdz nepieļaujamam līmenim. Divu single-coil pieslēgšana pretfāzē, samazina traucējumu līmeni, bet tad pozitīvas sensoru īpašības zaudējas. Stīgu amplitūda un frekvence kas tiek noņemta ar katru skaņas noņēmēju būs pārāk atšķirīga lai iegūtu „lasāmo” izkropļoto skaņu. Negatīvā skaņas noņēmēja konstrkcijas īpašība ir vājš signāls, un liels trokšņu līmenis. Vidējais skaņas noņēmēja signāla līmenis 100mV, viņu palielinot, skaņas dzidrums sāks samazināties...
    Ar Single-coil aprīkotas tradicionālās ģitāras: strat, tele, Rickenbacker un t.t.

  Humbucker – skaņas noņēmejs ar divām spolēm.


  1.      Standarta Hambucker. Spoles Single-coil izmēra, sakārtotas horizontālā plāknē. Sensora izmērs aptuveni 38-40 mm. Magnēti (magnētiskie serdeņi), ir gan cilindriska veida, gan vienoti, vidējā izeja  svārstās ap 250 mV, tāpēc viņš labāk „iešūpo” efektu (Distortion). Tādas konstrukcijas dēļ skaņa ir mazliet neskaidra, jo starp spoļu centriem attālums ir tikai 15-17 mm.
  2.      Hambucker singla korpusā (Side-by-side single-coil). Šaja gadījumā Single-coil norāda izmēru. Mazu gabarītu dēļ nav iespējams lietot cilindriskā veida magnētus. Tā paša iemesla dēļ, identiskā tinuma signāls ir vājāks nekā standarta hambucker, bet daudz skaidrāks un tīrāks. Attālums starp spoļu centriem ir 7,5-8,5 mm. Tāda tipa skaņas noņēmējs ļauj izmantot „distortion” ar mazākiem traucējumiem.
  3.     Split hambucker (sadalīts). Skaņa noņemas no stīgas viena punkta, un būtībā ir sigle bez trokšņa. Spoles tiek ievietotas vai neatkarīgos korpusos (sensors Precision bass), vai Hambucker korpusā. Ir tādi skaņas noņēmēji ar spolēm kuras neizmanto skaņas noņemšanai. Viņu uzdevums – trokšņu kompensācija. Viņu izkārtojums mēdz būt gan horezontāls, kā arī vertikāls. Tāda tipa sensori saucās hum-cancellers.
  4.     Vertikālais (stacked hum cancellers) variants. Izmērs - Single. Spoles izvietotas precīzi viena zem otrās. Vienas spoles noņēmamais signāls summējas ar otrās spoles signālu. Knifs ir tas, ka otrās spoles signāls ir pretfāzē ar pirmās spoles signālu (it kā ar pretējo zīmi). Katras spoles darba rezultāts ir stīgas vibrācijas un trokšņa summa, kas pastāvīgi atrodas ēterā. Tā kā stīgas vibrācija dažādās vietās atšķirās viena no otras, turpmāk šīs signāls summējas un pretfāze viņam nedraud.
   PS:  Nākošajā rakstā izskatīsim plaša spektra skaņas noņēmējus.


    
Kategorija: Ģičas fičas | Skatījumu skaits: 1602 | Pievienoja: admin | Atslēgvārdi: single-coil, Pickups, hambucker, skaņa, skaņas noņēmējs, spoles | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]